Jarige Groene Luiken zoekt nog vrijwilligers

Geplaatst 29 januari 2019

Aanloophuis De Groene Luiken aan de Oosthavenkade bestaat 25 jaar en Anneke van der Graaf is er alweer ruim 20 jaar vrijwilligerscoördinator. Zij begeleidt vrijwilligers en bewaakt samen met het bestuur de doelstelling van het aanloophuis. “Een veilige plek voor mensen waarvoor gezelligheid, een luisterend oor en sociale contacten niet vanzelfsprekend zijn”, aldus Anneke.

Anneke van der Graaf is al weer ruim 20 jaar vrijwilligerscoördinator bij aanloophuis De Groene Luiken in Vlaardingen

Anneke van der Graaf is al weer ruim 20 jaar vrijwilligerscoördinator bij aanloophuis De Groene Luiken

“Vrijwilliger bij de Groene Luiken word je als je iets betekenen wilt voor anderen, en houdt van het contact met mensen die je in het dagelijks leven niet snel ontmoet, en hun unieke verhalen. Aandacht voor anderen en een luisterend oor bieden. En vooral ‘op je handen zitten”.
De vrijwilligers zijn geen hulpverleners en lossen geen problemen van bezoekers op, daar zijn andere instellingen voor. Belangrijker is gesprekspartner zijn, een gastvrije houding en zorgen dat het Aanloophuis een prettige plek is om er even uit te zijn en anderen te ontmoeten. Het gaat dus om meer dan koffie schenken alleen. We werken hier met al veel vrijwilligers, maar we kunnen er altijd nog meer gebruiken’’.

Vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend, maar als een verplichting voelt het ook weer niet. Je kunt kenbaar maken wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, en samen wordt er gekeken hoe je het beste ‘past’. Anneke: “Wat ook wordt gewaardeerd door vrijwilligers is dat zij één dagdeel per 2 weken beschikbaar zijn en er geen andere werkzaamheden bijkomen. Elk dagdeel wordt bemenst door twee van de 55 enthousiaste gastheren- en vrouwen en iedereen kan zichzelf inroosteren. Je wordt daarbij niet direct voor de leeuwen gegooid, zo van ‘bekijk het nu zelf maar’, maar van alle kanten ondersteund. Om kennis te maken met het werk, de bezoekers van het aanloophuis en de bedoeling van dit waardevolle werk krijgen nieuwe vrijwilligers een korte cursus. Soms willen mensen eerst een kijkje nemen wanneer het huis open is. Dat kan natuurlijk altijd want iedereen is welkom en ook een keertje meelopen met een andere gastheer- vrouw is mogelijk”, besluit Anneke.

Naast dit werk is Anneke van der Graaf ook bestuurslid van de Windwijzer en actief bij de protestantse diaconie. Zij onderhoudt voor de Groene Luiken ook de externe contacten zoals met Careyn, Pameijer, de Elementen en andere instellingen.

Vrijwilliger worden bij de Groene Luiken of meer informatie?
Mail dan even via info@degroeneluiken.nl of bel gewoon 010 435 3746.

Meer informatie vind u op de website www.degroeneluiken.nl.

Openingstijden:
van zaterdag t/m dinsdag van 11 tot 17 uur.
van woensdag t/m vrijdag van 11 tot 13.45 uur en 14.15 tot 17 uur.